Waarom vetstrijder worden?

Vet en olie in het riool is een gigantisch probleem in Amsterdam. Lees hier hoe jouw horecazaak kan bijdragen tot een duurzame oplossing. De campagne Vetstrijder is een initiatief van SwiftComply, ondersteund door Waternet en Koninklijke Horeca Nederland.

 

Dit is het probleem

Amsterdam heeft last van chronische buikpijn. Al jaren krijgt de riolering van de stad vethoudend afvalwater te slikken. Denk vooral aan braadvet, frituurvet en etensresten. En dat veroorzaakt dagelijks tal van vervelende verstoppingen.

Verstoppingen in het riool zijn een gigantisch probleem in Amsterdam. Vet zet zich af op de buiswanden, hardt uit en is daarna moeilijk te verwijderen. Bovendien raakt het rioolstelsel meer en meer beschadigd. Met veel hinder tot gevolg, ook op de weg.

Niet iedereen is zich even goed bewust van het probleem. Daarom verdwijnt vet en olie na gebruik nog al te vaak in de gootsteen of het toilet. Dat leidt niet alleen tot verstoppingen in het riool, maar ook in de leidingen van jouw horecazaak.Dure grap

Als horecaondernemer in Amsterdam betaal je vandaag verschillende belastingen, waaronder rioolheffing en waterschapsheffingen. Een burger betaalt ongeveer 160 euro aan waterschapsheffingen, ondernemers betalen nu al een veelvoud.

Dat is helaas nodig. In Amsterdam bedroegen de onderhoudskosten van de riolering in 2016 liefst 42,6 miljoen euro. De jaarlijkse kosten voor het beheer van de riolering zullen naar schatting oplopen met 1,2 miljoen euro tot 43,8 miljoen euro in 2021.

Ja, strijd mee!
LOGOtrans oranGE smaller

Wat is de remedie?

grease trap

Gelukkig bestaat er al jaren een makkelijke oplossing om te zorgen dat er geen vet en olie in het riool terecht komt. Een slib- en vetvangput of vetafscheider. Daarom is het wettelijk geregeld dat (bijna) alle restaurants zo’n vetafscheider moeten installeren.

Niet iedere horecazaak heeft vandaag al een vetafscheider of laat deze regelmatig onderhouden. Het resultaat: alsnog dichtgeslibde leidingen, verstoppingen in het riool en veel kosten voor Waternet en de lokale horecazaken.

Om dat te helpen voorkomen, is er nu SwiftComply. Dit digitale platform geeft je als horecazaakvoerder een veel beter inzicht in de onderhoudscyclus van je vetafscheider. Zo voorkom je zelf verstoppingen én komt er minder vet in het riool terecht.

Vergeet ook andere preventieve maatregelen niet. Verwijder maaltijdresten altijd eerst droog van de borden en gebruik niet te veel reinigingsmiddelen. Overdosering kan ertoe leiden dat het vet toch gaat stollen, maar dan verderop in het riool.Hoe werkt een vetafscheider?

grease_tank updated

 

Een vetafscheider is een put of tank tussen de waterafvoer en het riool waar de afvalwaterstroom afgeremd wordt. Vaste deeltjes kunnen zo bezinken, en olie en vet komt bovendrijven. Het water dat overblijft, stroomt door naar de riolering.

De twee belangrijkste aspecten voor een goed werkende vetafscheider: een passende afmeting en regelmatig onderhoud. In regel moet de vetvangput minsten een keer per maand worden geïnspecteerd, geleegd en schoongemaakt.

In geval van een controle door de toezichthouder, is het net dat onderhoud waar de inspecteurs vooral op letten. Er worden bij inspectie immers geen steekmonsters genomen van het afvalwater omdat de vetconcentratie sterk kan schommelen.Wat met het opgehaalde vet?

Het afvoeren van het (gestold) vet uit de vetafscheider moet uitgevoerd worden door een erkend dienstverlener, die alles voor je regelt. Bij de schoonmaak van de vetafscheider wordt een mengsel van vet, water en slib opgepompt en afgevoerd.

De inzamelaar van het keukenvet zorgt voor een duurzame verwerking. De stoffen worden eerst zo goed mogelijk van elkaar gescheiden. Het ingezamelde vet wordt daarna onder meer gebruikt om milieuvriendelijke biodiesel te produceren.

 

grease wok

Het verschil tussen geel of wit vet en bruin vet

Vet in het afvalwater is vooral afkomstig van pannenvet, of braadvet. Dit zogenaamde bruin vet proberen we met de vetafscheider terug te winnen als grondstof voor biodiesel. Het is helaas niet direct bruikbaar vanwege onzuiverheden. Geel of wit vet afkomstig van de frituur wordt in een vetton verzameld. Het is relatief zuiver en heeft minder bewerkingen nodig om gebruikt te worden als grondstof voor biodiesel. De vetinzamelaars betalen tegenwoordig voor gebruikt frituurvet. Soms is het mogelijk om in één keer de inspectie en lediging van de vetput door deze zelfde dienstverlener te laten doen.

Hoe helpt SwiftComply jou?

Noem het een digitaal platform, een beheerstool of een webapplicatie, dat doet er niet toe. SwiftComply is een (gratis) webapplicatie voor horecaondernemers. SwiftComply komt niet je vetafscheider leegmaken, je leidingen ontstoppen of je riool schoonmaken. Wel kan je ons systeem gebruiken om alle gegevens over je vetafscheider nauwkeurig in te vullen en bij te houden. Op die manier voldoe je aan alle Europese regels, vermijd je verstoppingen en verklein je de kans op controles in jouw zaak. Tegelijk help je mee om de Amsterdamse riolen weer schoon te maken. Je klanten zullen je dankbaar zijn.

mac sc in dutch

Door SwiftComply te gebruiken:

  • Draag je bij aan een schonere stad
  • Vermijd je dure ontstoppingskosten
  • Blijft je vetafscheider in topvorm
  • Voldoe je aan alle Europese regels
  • Verlaag je de kans op controles
  • Moet je minder administratie doen

Het bekroonde platform SwiftComply brengt horecaondernemers, dienstverleners en toezichthouders samen in de strijd tegen ondergronds vet. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van handige functies zoals herinneringen wanner het tijd is om de vetafscheider te legen, en je kunt de documentatie van het onderhoud digitaal bijhouden.

 

Over SwiftComply

SwiftComply is een Iers bedrijf uit Dublin (Ierland) dat focust op duurzaam ondernemen. Onze naam betekent letterlijk 'makelijk aan de regels voldoen". CEO en voormalig gemeenteambtenaar Michael O'Dwyer zag al in Dublin dat samenwerking en transparantie noodzakelijk was om het stedelijke vetprobleem te bestrijden.

Intussen wordt zijn bekroonde platform niet alleen met succes gebruikt in zijn thuisbasis Ierland, maar ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Danzij een Europese subsidie is het nu ook toegankelijk voor Amsterdamse horecaondernemers, dienstverleners en de gemeente Amsterdam.

Doe iets vets voor Amsterdam

Om onze riolen er weer bovenop te helpen, lanceert SwiftComply nu de campagne Vetstrijder. Die richt zich op de Amsterdamse horecasector en wordt ondersteund door Waternet en Koninklijke Horeca Nederland. Sta ook op als Vetstrijder en meld je aan via SwiftComply. Een kleine moeite, om Amsterdam een beetje beter te maken.

Doe eens iets vets voor Amsterdam, voeg je bij bij tientallen collega-restauranthouders in hun missie en word ook #vetstrijder. Samen met andere lokale helden duik je mee in het ondergronds verzet tegen een vettige stad. Schrijf je nu online in voor SwiftComply, registreer je vetput en krijg meteen toegang tot het systeem. 

Aanmelden als vetstrijder is een makkie. Voor horecaondernemers zijn er geen kosten aan verbonden. Je hoeft alleen maar te laten weten of je een vetput hebt voor je keuken.

Je aanmelden via SwiftComply is bovendien de eenvoudige manier om aan te tonen dat je alles voor mekaar hebt wanneer het gaat om jouw afvalwaterinstallatie.

signing up is easy-1

"Samen met andere lokale helden duik je mee in het ondergronds verzet tegen een vettige stad."

fighters

ZIJ ZIJN AL VETSTRIJDER

 

waternet

Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zorgt voor de hele waterkringloop. Zo bespaart ze kosten en kan ze  werkzaamheden beter regelen.

Namens het Waterschap Amstel Gooi en Vecht en de Gemeente Amsterdam maakt Waternet rioolwater en afvalwater schoon en brengt het terug  in de natuur.

Haar is missie is om meer uit water te halen, samen met burgers en ondernemers wil ze zorgen voor veilig, schoon en voldoende water. Dit gestoeld op deze kernwaarden: dienstverlenend, doelmatig en duurzaam.

Voorts is Waternet voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om te werken aan een groene toekomst.

 

 

KHN orange

Als grootste horecabranchevereniging van het land behartigt KHN de belangen van de horeca. Zo beïnvloeden zij horecawet- en regelgeving op gemeentelijk en landelijk niveau en zelfs bij Europa. Leden van KHN krijgen advies, en worden op de hoogte gehouden over alles wat leeft in de sector om kosten te besparen en te ontzorgen. Zo adviseert ze graag haar leden over de noodzaak van een vetput voor jouw bedrijf. Het is namelijk lang niet altijd verplicht en ook de overheid ziet in dat niemand onnodige kosten wil maken.
Lees meer over de noodzaak van vetafscheiders op de website van Koninklijke Horeca Nederland.

 

SIRA

In de editie 2018 is Swiftcomply één van de 13 deelnemende startups binnen het Startup in Residence programma van de gemeente Amsterdam. Dit programma stimuleert innovatieve samenwerkingen tussen de gemeente en startups uit binnen- en buitenland. Deelnemende startups moeten aantonen dat ze met hun oplossing een toegevoegde waarde bieden voor de gemeente binnen bepaalde domeinen. Er zijn een tiental sociale uitdagingen waarop de startup zich kan inschrijven. SwiftComply kreeg de opdracht toegewezen binnen het domein wild card aangezien er geen specifieke categorie is waarbinnen onze oplossing thuis hoort.

Het Kenniscentrum InfoMil van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft je tal van praktische informatie over het omgevingsbeleid. Hier wordt allerlei milieuregelgeving toegelicht, waaronder ook de algemene regels voor vetafscheiders.Kenniscentrum InfoMil
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (NZKG) verstrekt omgevingsvergunningen en houdt toezicht op de naleving daarvan. Je kunt bij de omgevingsdienst terecht voor technisch advies, bijvoorbeeld over het voldoen aan de regels in een complexe omgeving als een druk bebouwde binnenstad.

 

"Doe iets vet voor onze stad. Word vetstrijder."


Elke dag lozen we met zo’n allen zo’n vier ton vet in het Amsterdamse riool. Dit moet stoppen. En we hebben de hulp nodig van elke horeca ondernemer in Amsterdam.

 

Ja, strijd mee!
Red-dress-girl-cutout